Dağ Çileği Nedir? Nasıl Yetiştirilir? 2024

Dağ çileği yeşilliklerde yetişen küçük ve aromatik bir meyve çeşididir. Dağ çileği ormanlık ve dağlık alanlarda bulunurken ülkemizde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yaygın olarak görülmektedir. Tat ve koku bakımından oldukça zengin olan bu meyvekırmızı renkte ve genellikle ceviz boyutundadır. Diğer çilek türlerine göre daha dayanıklı ve daha doğal olarak yetişmektedir. Doğal olması sayesinde meyvenin hem lezzetini hem de sağlık açısından faydalarını artırmaktadır. Antibakteriyel özellikleriyle bilinen meyve vitamin ve mineral deposu olarak oldukça zengin bir besin kaynağıdır.

Dağ Çileği Nasıl Yetiştirilir?

Dag Cilegi Nasil Yetistirilir

Dağ çileği üretebilmek için ilk olarak uygun bir iklim şartlarına ve toprak seçimi en önemli konudur. Dağ çileği serin ve nemli iklimlerde daha iyi gelişim göstermektedir. Özellikle gölgelik alanlarda yetişmeye uygun olan bu meyve direkt güneş ışınlarının korunması gerekmektedir. Yüksek nem oranı sağlıklı gelişim için gerekli olan en önemli faktördür. Ayrıca nemli ve hafif asitli topraklarda daha verimli sonuç vermektedir. Toprağın pH’ı 5.5 ile 6.5 arasında olması verimini de artıracaktır

Dağ çileği tohumları ya da fideler yoluyla yetiştirilmektedir. Tohumdan üretim daha zahmetli olsa da sabırla olmak ve doğru koşullar sağlandığında başarılı sonuçlar elde edilebilir. Tohumların ekiminden önce toprak işlenmeli ve organik gübre ile zenginleştirilmelidir. Ekim sırasında tohumlar depolanacak şekilde yerleştirilmelidir. Ekimi yapılan toprakların üzeri çok ince bir toprak tabakası ile örtülmesi gerekmektedir. Toprak sık sık nemlendirilerek ilk filizlenmesinin tamamlanması gerekmektedir.

Fideler kullanılarak dağ çileği üretmek daha hızlı sonuç almak için kullanılmaktadır. Bu nedenle fideler yaklaşık 15-20 cm aralıklarla dikilmelidir. Her çilek arasındaki mesafe gelişimi içinde son derece önemlidir. Buna ek olarak düzenli olarak sulama yapılmamalı ve nemli tutulmasına özen gösterilmesi gerekir. Aşırı miktarlarda sulama yapılırsa köklerinde yanmalar meydana gelerek çürümeye başlar.

Dağ Çileğinin Faydaları Nelerdir?

Dag Cileginin Faydalari Nelerdir

Dağ çileği lezzetinin yanı sıra, sağlık açısından da insanlara birçok fayda sunmaktadır. Buna göre dağ çileğinin insan sağlığına faydaları şu şekildedir:

Bağırsakları çalıştırır

Diüretik etkiye sahip olan bu meye idrar sökücü etkileri sayesinde bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Ödemlerin atılmasına yardımcı olurken bağırsakların durgunluğunu ortada kaldırır. Bağırsakların rahatlatılmasına olana tanıyan bu meyve, tüketilmesi sonrasında metobalizmanızı hızlandırabilirsiniz.

Besleyicidir

Kurutulmuş olarak diyette ara öğün olarak tüketilebilir. Düşük şeker oranı sayesinde uzun süreli tokluk hissi verir. Gün içinde tüketilmesi durumunda daha az yemek yersiniz. Özellikle diyet yapanlar tarafından tüketilmesi sebebiyle farklı diyet programlarında aktif olarak tüketilmektedir.

Kan Akışını Kontrol Eder

Kan akışını düzenleyen etkiye sahip olan bu meyve, düzenli olarak tüketilmesi durumunda damar tıkanıklığını ve kalp krizi riskini minimuma indirir. Özellikle kan akılını kontrol altına alarak hastalıkların oluşumunu engelleyen etkilere sahiptir.

Vücudunu Arındırır

Doğal antioksidan olması sayesinde vücudu toksinlerden arındırarak vücudunuzu arındırır. Vücudun toksinlerden arındırmasına yardımcı olurken ter ve idrar yolundan zararlı maddelerin atılmasına olanak tanır. Kanserden koruyucu etkisi sayesinde sağlık alanlarında da kullanılır.

Doku Hasarını Önler

Vücuttaki hasarlı iç ve dokunun kısa sürede toparlanmasına yardımcı olurken ağız içinde meydana gelen. Yaraların iyileşmesini hızlandırır. Ciltteki yara ve tahrişleri kısa sürede tedavi ederek cildin korunmasına da yardımcı olur.

Dağ Çileği Ne Zaman Olur?

Eylül ve aralık aylarında çiçek açmaya başlarken, bahar dönemlerinde çiçeklerden meyveler oluşur. Nisan ayının son dönemlerinde tüketilmeye uygun hale gelerek tüketilir. Taze olarak tüketilmesi için ilk bahar dönemleri tercih edilmelidir.

Dağ Çileğinin Zararları nelerdir?

İnsan sağlığı açısından oldukça zengin besin değerlerine sahiptir. Ancak diğer besin kaynaklarında olduğu gibi bu meyvenin de aşırı tüketilmesi ya da alerjik durumları olanların sağlıklarına ciddi zarar verir. Tüketilmeden önce doktor onayı alınmalı ya da alerjik durumlarının doktor kontrolünde gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Buna göre dağ çileğinin oluşturabilecekleri olumsuzlukları ele alacak olursak genel yan etkileri şu şekildedir:

  • Geçmişten günümüze kadar insan sağlığında herhangi bir zararı bulunmamaktadır.
  • İlk kez dağ çileği yiyecek olan bireyler, alerji durumunu dikkatli şekilde alarak tüketilmesi gerekir.
  • Meyveye karşı alerjisi olan bireylerin doktor onayıyla birlikte tüketmesi gerekmektedir.
  • Aşırı miktarlarda tüketilmesi, diüretik etkisi sebebiyle bağırsakların normalden daha hızlı çalışmasını sağlayarak ishal olmasına neden olabilir.

Yabani bitkilerin kullanım alanları yazısını da okuyabilirsiniz.

Yorum yapın